Den koreanske BBQ biff bulgogi kan lages på mange forskjellige måter, men hoved prinsippene er tynnskjært kjøtt, marinert i en bbq saus, som mørner før den tilberedes. Husk at denne retten er best om den marineres i god tid, gjerne et par dager i forkant. Kjøttet kan marineres på benken i et par timer i forkant om du ønsker kortere tilberedningstid.
Kjøtt
- Kylling – gjerne strimlet dersom du ønsker en enkel tilberedning
- Svin – gjerne strimlet svinebiff for enkel tilberedning
- Svin – sideflesk
- Biff – velg mørnet entrecote eller strimlet for enkel tilberedning
For å få best resultat pakker du inn kjøttstykkene i plastfolie og lar det ligge i fryseren i ca 1-2 timer. Ta det så opp og skjær i tynne skiver. Her ligner metoden på tilberedelse av reinsdyr kjøtt for laging av finnbiff.
Oppskriften vil bli oppdatert etterhvert som jeg har prøvd meg frem litt.
Marinader – blandes med stavmixer
ALT 1 – mild
- 3 ss soya saus
- 2 ss brunt sukker
- 1 ss honning
- 2 ts ris vin eller rød vin
- 1.5 dl sesam olje
- 3-5 fedd hvitløk (etter smak)
- alt 2 ss hakket hvitløk
- 1/4 asiatisk pære
- alt rødt eple eller pære
- 2 ss pærepure, kiwi
- 1 stk rødløk
- 1 ts malt pepper
ALT 2 – Maeun-so bulgogi (매운소불고기) – sterk
- 2 toppede ss gochu-garu (Flak chilli)
- 2 toppede ss rice sirup (korn sirup, eller lign)
- 2 toppede ss gochujang (Koreans chilli paste)
- 6 hvitløksfedd, finhakkede
- 2 barneskjeer soya sauce
- ½ teskje sort pepper
- 4 ss water
Smakestilsetning – under og etter steking
- Fersk chilli eller chilliflak – i marinaden eller ved steking
- 1 ts sesamfrø – før servering
- frisk koreander – før servering
Tilbehør
- 6 dl sushiris (alt jasminris)
- 2 ts riseddik – røres inn før servering
- 2 ss sesamfrø – drysses over før servering
- 2 stk hjertesalat
- Kimchi
- Sriracha eller chillipaste, gochugaru på flaske
Fremgangsmetode
- Lag marinaden og bland i det ferdig oppskjærte kjøttet
- Sett i kjøleskapet over natten
- Kjøttet kan gjerne marineres i noen dager i kjøleskap, minimum 2 timer i forkant på kjøkkenbenken.
- Tilbered Risen, husk å rør inn riseddik og sesamfrø.
- Stek kjøttet når risen begynner å nærme seg ferdig. Kjøttet freses på sterk varme.
- Strø over chilli, sesamfrø og frisk koreander
- Serveres i hjerteblader med ris og Kimchi.