Kimchi 김치 – Mak Kimchi

Kimchi er sentral i all Koreansk mat. Det finnes mange typer Kimchi, men hoved ingrediensen i Kimchi er kål. Kimchi marinaden og metodikken kan variere en del fra oppskrift til oppskrift. Tusen takk til Yunkyung Lee for Kimchi-kurs under SEL-SVG 23 festivalen. Denne oppskriften er min versjon av hennes, og vil inneholde noen justeringer. Yunkyung Lee, driver Yuns Kitchen i Sandnes. Her kan du bestille maten fra hennes kjøkken. https://www.yunskitchen.no/om-oss . Oppskriften er delt her for å brukes til privat bruk.

NB: – Denne oppskriften er under utarbeiding og tilpassning.

—> Legg inn bilder og beskrivelse av ingrediensene

Kål Ingredienser

  • 1.2 kg kinakål
  • 1/2 kopp mellomgrovt salt

Havsalt er litt i groveste laget men kan fint brukes. Dersom du bruker finkornet salt (bordsalt) må du redusere mengden.

Kraft Ingredienser

  • Kokes opp
    • 200-250 ml vann
    • 1 shitakesopp
    • 1 stykke tang
    • Roten til vårløk
  • Stavmixer
    • 2-3 ss finhakket hvitløk
    • 1-2 ss hakket ingefær
    • 1/4 eple
    • 1/4 pære (asiatisk)
    • 1/2 løk
  • Blandes i
    • 1 ts sticky rismel utblandet i 50 ml vann
    • 1 ss sirup
    • 6 ss ansjosfiskesaus
    • 2 ss plommesktrakt (kan erstattes med sukker)
    • Gressløk
  • Smakstilsetning – has i helt til slutt
    • 1 kopp rød chillipulver (gochugaru), tilsvarer ca 6 ss finmalt pulver. Varier med 2-6 ss for variert styrke.
    • sesamfrø
    • sirup eller sukker

Slik Gjør Du

Forbered kålen

  1. Kålen skal saltes og hvile over 6-8 timer på benken
  2. Legg gjerne shitake-soppen i vann, mens du tilbereder kålen.
  3. Del kinåkålen i 4, skjær et kryss over stilken i bunn, og riv kvartene fra hverandre. Kålen deles så i mindre biter. La den grønne delen være større og den hvite litt mindre. Her ca 2 cm i bredden.
  4. Kålen skylles i vann og legg den i en bolle. Dryss over saltet og gni den på kålen.
  5. Nå skal kålen hvile så vannet får trukket ut. La den stå på benken i 6-8 timer.
  6. Den saltede kålen skylles så godt i rennende vann, minst 3 ganger.
  7. Rist av vannet og sett den til side.

Kimchi saus

  1. Legg Shitake-soppen i vann, la den stå og rehydrere over lengre tid. Gjerne flere timer. Dette kan gjøres samtidig som du salter kålen.
  2. Kok opp vann, shitake og vårløkk i en kaserolle, når vannet koker tilsett tankg og la det små koke i ca 7 minutter.
  3. Alle ingredienser fjernes. Løs opp 1 ts klebrig rismel (chapssalgaru) i 50 ml vann. Tilsett den kokende kraften og rør til den tykner. Avkjøl
  4. Hakk opp løk, hvitløk, ingefær, eple, pære, og kjør i stavmikser.
  5. Tilsett de opphakkede ingrediensene til kraften.
  6. Rør inn Chillien
  7. Bland og la den trekke i 20 minutter.

Kimchien blandes

  1. Bland den skylte og drenerte kinakålen i en bolle, tilsett Kimchi susen og bland alt forsiktig sammen.
  2. Det er en fordel å bruke hendene til dette. Gni sausen inn så den dekker kålbiene jevnt.
  3. Smak til med plummeekstrakt eller sukker.
  4. Strø på ønsket mengde sesamfrø og rør om.
  5. Putt Kimchien på lufttette beholdere og sett i kjøleskapet.

Kimchi’en kan oppbevares i kjøleskapet i 2-3 måneder.

1 tanke om “Kimchi 김치 – Mak Kimchi”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..